Direct naar de inhoud
EU-solidariteit met Oekraïne

Het Oekraïense pad naar EU-toetreding

Groen licht voor het openen van toetredingsonderhandelingen

Op 14 december 2023 zijn de EU-leiders overeengekomen om toetredingsonderhandelingen met Oekraïne te openen. Zij hebben opnieuw uitgesproken dat zij vastbesloten zijn het land en zijn bevolking te blijven steunen, zolang dat nodig is.

De EU-leiders hebben de Raad van de EU verzocht het onderhandelingskader goed te keuren zodra Oekraïne de desbetreffende hervormingsmaatregelen in de aanbevelingen van de Commissie van 8 november 2023 heeft voltooid.

Alle Oekraïners die strijden voor een betere toekomst hebben hun blik op Europa gericht. En samen kunnen we deze strijd winnen. Samen kunnen we onze Unie voltooien. Samen kunnen we Oekraïne in ons gemeenschappelijke Europese huis onderbrengen. Dit is de droom van de Oekraïense helden en de Oekraïense martelaars. En het is ook onze droom. Samen zijn we Europa.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Streven naar toetreding tot de EU

Oekraïne heeft eind februari 2022 het EU-lidmaatschap aangevraagd, slechts enkele dagen nadat Rusland zijn grootschalige, niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde agressie begon. De Commissie heeft haar advies over de aanvraag in juni 2022 uitgebracht, en Oekraïne heeft diezelfde maand de status van kandidaat-lidstaat van de EU gekregen. Alle EU-landen stond achter dit besluit. 

In Oekraïne heeft dit besluit een krachtige hervormingsdynamiek op gang gebracht, waar de Oekraïense bevolking pal achter stond.

Stappen naar toetreding – een solide basis voor een harmonieus partnerschap

De associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, waaronder de diepe en brede vrijhandelsruimte (DCFTA), die sinds 2017 van kracht is, en het besluit van de EU om Oekraïne in 2022 de status van kandidaat-lidstaat te verlenen, waren enkele van de cruciale stappen op de weg van Oekraïne naar verdere integratie in de EU. Oekraïne en zijn burgers hebben blijk gegeven van hun gehechtheid aan democratische waarden, economische ontwikkeling en het aanhalen van hun banden met de EU.

De eerste resultaten van dit partnerschap zijn al zichtbaar. Zo nemen Oekraïense wetenschappers en burgers via Horizon Europa en Erasmus deel aan belangrijke EU-programma’s voor onderzoek, innovatie en onderwijs. Oekraïne heeft zich ook aangesloten bij het programma voor de eengemaakte markt en de Connecting Europe Facility.

EU-bijstand aan Oekraïne

De EU heeft Oekraïne aanzienlijke financiële bijstand verleend. Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog in 2022 hebben de EU, haar lidstaten en financiële instellingen bijna 98 miljard euro vrijgemaakt voor steun aan Oekraïne en zijn bevolking.

Dit omvat 47,9 miljard euro voor de totale economische, sociale en financiële veerkracht van Oekraïne in de vorm van macrofinanciële noodhulp, begrotingssteun, noodhulp, crisisrespons en humanitaire hulp. Daarnaast is ongeveer 33,1 miljard euro aan militaire bijstand vrijgemaakt, waarvan 11,1 miljard euro in het kader van de Europese Vredesfaciliteit. Er is 17 miljard euro beschikbaar gesteld om de EU-lidstaten te helpen tegemoet te komen aan de behoeften van Oekraïners die de oorlog ontvluchten.

Tijdlijn

  1. 14 december 2023

    De Europese Raad besluit toetredingsonderhandelingen met Oekraïne te openen

  2. 8 november 2023

    De Commissie beveelt de Raad aan toetredingsonderhandelingen met Oekraïne te openen.

  3. 23 juni 2022

    De Europese Raad erkent het Europese perspectief en kent Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat toe.

  4. 28 februari 2022

    Oekraïne vraagt het EU-lidmaatschap aan.